pakjespiet 98

Recepten

Welkom op deze recepten pagina hier kan je allemaal recepten vinden die te maken hebben met sinterklaas 
hier onder kan je ook jou recept door geven via het formulier
wij zullen deze dan zo snel mogelijk plaatsen op de website



 

Speculaas

Ingrediënten

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 100 gram bruine suiker
  • 100 gram koude boter
  • 2 of 3 eetlepels melk
  • en een snufje zout

 

Bereiding

  • Meng alle ingrediënten tot een soepel deeg
  • Bestrooi een speculaasplank met aardappelmeel en vul hem met het deeg.
  • Klop het deeg uit de vorm en leg het op een ingevet bakblik. (Natuurlijk kunt u ook andere en kleinere bakvormpjes gebruiken.)
  • Bak de speculaas 30 minuten op 150 graden in een voorverwarmde oven.

 Speculaas brokken

Benodigdheden:

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkerbruine bastersuiker
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 175 gram roomboter
  • snufje zout
  • 50 gram blanke gehalveerde amandelen
  • huishoudfolie
  • bakpapier
  • deegroller
  • kom

Werkwijze:

Doe in de kom het bakmeel, de suiker, het zout en de speculaaskruiden en meng dit goed. Voeg dan de boter toe en ga lekker met je handen (die je natuurlijk wel hebt gewassen) alles mengen tot een soepel deeg en maak er een bal van. Doe de deegbal in de folie en laat de bal 2 tot 3 dagen in de koelkast liggen. Hoe langer de bal in de koelkast ligt hoe lekkerder de speculaas zal worden.
Verwarm de oven voor op 175 ºC. Haal de bakplaat uit de oven en doe er bakpapier op. Op het schoongemaakte aanrecht doe je lekker wat bloem en rol de bal uit in grote rechthoek van ongeveer 1 cm dik. Leg daarna de deeglap op de bakplaat en druk de amandelen erin. Laat je wel iemand helpen? De oven is erg heet! Bak de speculaas in ongeveer 25-30 minuten bruin en gaar. Haal de speculaas eruit en laat het goed afkoelen. Voordat je gaat eten kan je de speculaas in brokken breken.

 

 

Marsepein ( let op er staan 4 recepten)

Ingrediënten

  • 250 gram amandelen
  • 400 gram poedersuiker
  • 3 of 4 eetlepels rozenwater

Bereiding

  • Maak de amandelen zo fijn mogelijk.
  • Zeef de poedersuiker
  • Kneed de amandelen, poedersuiker en rozenwater tot een soepel deeg.
  • Leg het 1 dag in plastic- of aluminiumfolie op een koele plaats. Een week is nog beter. Dan zijn de smaken pas echt goed in elkaar doorgedrongen.
  • Maak er figuurtjes van.
  • U kunt de marsepein eventueel met voedingskleurstof een kleurtje geven.

Marsepein

Benodigdheden:

  • 300 gram poedersuiker
  • 4 eetlepels bloem
  • 100 gram boter
  • 4 druppels amandelextract
  • verschillende kleuren bakkleurstof
Werkwijze:

Kneed alles goed door elkaar tot een bal. De marsepein kun je kleuren door er wat druppels bakkleurstof aan toe te voegen. Wanneer je geen kleurstof kan vinden of het niet mag eten dan kan je ook bietensap gebruiken voor rode marsepein, of reine-claudesiroop voor groene marsepein of wortelsap voor oranje marsepein.
Je kan er nu leuke dingen van maken zoals poppetjes, diertjes, vruchten e.d.



Marsepein

Benodigdheden:

  • 350 gram gepelde amandelen
  • 500 gram poedersuiker
  • 1 eiwit
  • 2 theelepels oranjebloesemwater
Werkwijze:
Leg de amandelen een paar tellen in kokend water en houd ze daarna onder de koude kraan. Wrijf de bruine velletjes van de amandelen en doe ze met het stalen mes in de foodprocessor. Hak ze eerst tot ze heel fijn gemalen zijn.
Voeg dan het eiwit, de poedersuiker en het oranjebloesemwater toe en laat de machine nog even draaien tot u een samenhangend geheel heeft. Leg de marcepein in plastic folie een paar uur in de koelkast.
Kleur de marcepein eventueel met een paar druppels levensmiddelenkleurstof en kneed die er heel goed door.

 Marcepein

Benodigdheden:
  • 250 gram gedopte amandelen
  • 500 gram poedersuiker
  • 1 theelepel oranjebloesemwater (verkrijgbaar in o.a. Turkse winkels),
  • 1½ eiwit
  • Eventueel voedselkleurstof
  • bakpapier of folie
Werkwijze:

Zet de amandelen op met ruim koud water en laat ze aan de kook komen. Giet ze af en overgiet ze met koud water. Pel de amandelen en droog ze. Maal ze in een amandelmolen of vleesmolen zeer fijn.
Zeef de poedersuiker en voeg de gemalen amandelen, oranjebloesemwater en het eiwit toe. Maal alles nog eens.
Verpak de marcepein in vochtig gemaakt bakpapier of folie en laat deze 1 nacht rusten.
Kleur de marcepein eventueel met enkele druppels voedselkleurstof.
Als je een gelijke hoeveelheid amandelen en suiker neemt, krijg je een fijner soort marecepein

 

 

 

Borstplaat

Ingrediënten

  • 200 gram suiker
  • 2 eetlepels melk
  • 2 eetlepels room
  • 1 theelepel boter
  • 75 gram bigarreaux

Bereiding

  • Verwarm de suiker, melk en room al roerend tot de laatste druppel die van de lepel valt, draden trekt.
  • Voeg (van het vuur af)l boter enn bigarreaux toe en blijf roeren.
  • Bekleed de vorm met bakpapier en vul de vorm met de borstplaat.
  • Af laten koelen en vorm verwijderen.

Variatie 1: Vervang de bigarreaux voor 75 gram gember en de melk voor 1 eetlepel water en 1 eetlepel gembersiroop

Variatie 2: Vervang de bigarreaux voor 25 gram cacao

Variatie 3: Vervang de bigarreaux voor 2 eetlepels koffie-extract(poeder)

 

 

Taai Taai

Ingrediënten

  • 300 gram honing
  • een half ei
  • 300 gram gezeefde bloem
  • 12 gram bakpoeder
  • 10 gram speculaaskruiden
  • twee ingevette vellen bakpapier

Bereiding

  • Meng de honing met het ei.
  • Kneed deze massa met de gezeefde bloem, bakpoeder en speculaaskruiden tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg minstens 12 uur rusten.
  • Rol het deeg uit tussen twee ingevette vellen bakpapier (tot het ca. 1 cm dik is) en steek er vormpjes uit.
  • Bak het 15 tot 20 minuten op 200 graden in een voorverwarmde oven.

 

Pepernoten

Ingrediënten

  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram bruine (basterd) suiker
  • 35 gram boter
  • ½ theelepel speculaaskruiden
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel stroop
  • 2 lepels melk

Bereiding

  • Kneed zelfrijzend bakmeel, bruine (basterd) suiker, boter, speculaaskruiden, zout, stroop en melk met een natte hand goed door elkaar tot het deeg van uw handen loslaat.
  • Maak kleine balletjes (ter grootte van een knikker).
  • Vet een bakblik in met boter en leg de pepernoten erop.
  • Bak ze 20 minuten op 200 graden in een voorverwarmde oven.
  • Even af laten koelen..

Smulboot

Benodigdheden:

  • cake of ontbijtkoek
  • boter
  • hagelslag
  • cocktailprikker met een vlaggetje
  • schuimpoppetjes
Werkwijze:

Van een plakje cake of ontbijtkoek, boter en hagelslag maak je een lekkere smulboot.
Snij een plakje cake en snij er twee hoekjes af zodat je een boot krijgt. Bewaar de hoekjes wel, want die heb je straks weer nodig.
Smeer de zijkanten in met boter.
Doe op een bordje hagelslag en rol de boterkant van de boot door de hagelslag.
Maak nu van de twee hoekjes, die je op elkar plakt door er wat boter tussen te smeren, het dek van de boot.
Prik daar het vlaggetje doorheen en zet er passagiers op van schuimpjes. En smullen maar!



Zwarte Pieten cakejes

Benodigdheden:

  • pak cakemix voor kleine cakejes
  • poedersuiker
  • water
  • kleine cake vormpjes
  • chocoladeglazuur (van Baukje)
  • kleine snoepjes (mini M&M's)
  • spuitzak met spuitmonden

Werkwijze:

Maak en bak de cakejes zoals het beschreven staat op het pak.
Terwijl de cakjes worden gebakken kan je vast de chocoladeglazuur maken.
Maak nu van poedersuiker en water en papje. Het moet een klein beetje dik worden, want je moet er straks gezichten van maken. Als je de zwarte Pieten een gekleurd gezicht wilt geven doe dan in plaats van het water, limonadesiroop door de poedersuiker.
Wanneer de cakejes overgoten zijn met het glazuur kan je er gezichten op maken. Ogen kan je maken door twee mini M&M's erop te plakken.



Recept voor de Banketletter S

De S van sint, altijd lekker een banketletter van bladerdeeg

 

Ingrediënten:
  • 450 gram diepvries bladerdeeg
  • 500 gram amandelspijs
  • 1 losgeklopt ei
Bereidingswijze:
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Ontdooi de bladerdeeg en leg de deegplakjes op elkaar.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek van 30 x 30 centimeter is bereikt.
  • Snijdt de deeglap doormidden en plak ze met water aan elkaar tot een deeglap van 15 x 60 centimeter.
  • Vorm de amandelspijs tot een rol van ongeveer 55 centimeter en leg dit op de deeglap.
  • Het deeg rond de spijs vouwen en de deegnaad en zijkant met water vastplakken.
  • Met de deegnaad naar beneden op een bakblik leggen en de letter S vormen.
  • Het deeg bestrijken met ei en in het midden van de oven ongeveer 35 minuten op 200 graden Celsius bakken.
  • Deze banketletter smaakt warm-lauw bestoven met poedersuiker het lekkerst!


 

Recept voor Suikerbeestjes

Afhankelijk van de grote van de vormpjes maak je suikerbeestjes of suikerbeesten.

Ingrediënten:
  • 50 gram poedersuiker
  • 100 gram suiker
  • 3 lepels melk of water
  • enkele druppels essence
  • suikerbeestjesvormpjes,
Bereidingswijze:
  • Zeef de poedersuiker.
  • Laat de suiker met de melk of het water al roerend op een zacht vuur oplossen en daarna langzaam aan de kook komen. Laat deze suikeroplossing 1 minuut zachtjes doorkoken.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de essence en de poedersuiker toe.
  • Roer deze er snel doorheen.
  • Maak de vormpjes nat en giet de massa erin. Laat alles hard worden en haal dan de vormpjes uit elkaar.
  • Wil je citroen- of sinaasappelsuikerbeestjes? Rasp dan een paar suikerklontjes over de schil van wat citroenen of sinaasappels. Neem dan wat minder losse suiker voor het recept (1 suikerklontje weegt 5 gram).
  • Kleur de beestjes eventueel door wat voedselkleurstof toe te voegen, maar gebruik er heel weinig van. Voor chocoladesuikerbeestjes voeg je 2 tl cacao aan het gezeefde poedersuiker toe.


 

Recept voor schuimpjes

Een schuimpje is een luchtige, zoete lekkernij. Het wordt gemaakt door suiker en een bindmiddel te kloppen.

 

Ingrediënten:
  • 3 eiwitten
  • 375 gram poedersuiker
Bereidingswijze:
  • Oven op laagste stand voor verwarmen.
  • Mixer en grote schaal ontvetten met azijn en keukenpapier. Eiwitten stijfkloppen in schoon gemaakte kom.
  • ls de eiwitten stijf zijn, 2 eetlepels poedersuiker in de kom zeven.
  • Daarna nog een minuut mixen.
  • De rest van de poedersuiker door het mengsel scheppen.
  • Schep op een ingevette bakplaat kleine hoopjes van het schuim.
  • Bak die schuimpjes in 2 uur in de voorverwarmde oven op de laagste stand.
  • Na het bakken de schuimpjes laten afkoelen op een taartrooster.

 

CHOCOLADELETTER

 

wat heb je nodig:

  • 500 gr. melk of pure chocolade

  • 150 gr.roomboter

  • ½ eetlepel oploskoffie

  • garnering zoals chocolade koffieboontjes,halve walnoten,e.d.

  • spuitzak met kartelspuitje

  • bakpapier

 

hoe maak je het:

 

Chocolade in kleine stukjes breken en een pan met water vullen en laten koken, daar een kleiner pannetje inhangen en daar in de gebroken chocola in laten smelten.

Boter met een mixer luchtig kloppen.

Koffie in 1 eetlepel heet water oplossen.

Boter en koffie door de gesmolten chocolade mengen.

De massa van het vuur halen en in de spuitzak scheppen.

Op het bakpapier een letter spuiten. ( of gewoon chocolaatjes)

 


 


Recept Amandelspijs

 
Het recept voor amandelspijs is heel simpel. Je kan amandelspijs gebruiken in meerdere recepten. De meeste bekende is wel de banketstaaf.

Ingredienten

100 gram amandelen met vlies
100 gram suiker
1 theelepel geraspte citroenschil
1 eetlepel citroensap
1/2 losgeklopt ei


Amandelspijs maken

1) Breng de amandelen met water aan de kook
2) Schenk de amandelen, zodra het water kookt op een zeef en spoel ze af met koud water
3) Haal de vliesjes van de amandelen af
4) Doe de amandelen, suiker, geraspte citroenschil, citroensap en het ei in een keukenmachine.
(Dit kan je ook doen met een mixer of blender)
Maal het mengsel tot het helemaal fijn is
5) Leg de amandelspijs, verpakt in aluminiumfolie, in de koelkast. Bij voorkeur meer dan een dag.
 

Amandelmelk

Benodigdheden

  • 1 ltr melk
  • 60 gr gepelde amandelen
  • 4 eetlepels suiker
  • evt. wat aardappelmeel of maizena

    Bereidingswijze

  • Breng de melk met de amandelen (in een doekje gebonden) aan de kook en laat alles op een zacht vuur langzaam 20 minuten trekken.
  • Haal de amandelen uit de melk en los de suiker erin op.
  • Bind de melk eventueel met wat aangemaakt aardappelmeel of maizena.

    Serveertip
    Warm drinken.

    Variatietip
    Voor amandelmelk volgens middeleeuws recept:

  • Neem 150 gr gemalen amandelen, doe er 1 ltr kokend water bij en laat dit 20 minuten staan.
  • Zeef de amandelbrei door een zeef met een doek erin. Het opgevangen vocht is amandelmelk. 
  •  
  •  

karamelsnoepjes

Benodigdheden

  • 450 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eetlepels water
  • 50 gr boter
  • 2 eetlepels stroop
  • 3 dl melk
  • 1,5 dl room

    Bereidingswijze

  • Breng de suiker, vanillesuiker en water in een steelpannetje onder zachtjes roeren aan de kook. Voeg vervolgens de boter en stroop toe
  • Voeg, als de boter gesmolten is, ook de room en de melk toe. Op hoog vuur 15 minuten laten doorkoken.
  • Neem daarna de pan van het vuur en klop het mengsel op tot het dikker wordt. Schenk de vloeistof vervolgens in een bakblik met hoge randen waarin de karamel kan afkoelen en opstijven.
  • Eenmaal koud geworden kan de karamel met een mes - in het bakblik - in blokjes worden gesneden. 




Alles op deze website is © met uitzondering van de plaatjes en tekeningen en liedjes op deze website
mocht uw iets van deze website willen gebruiken vraag dan eerst toestemming aan de zwarte piet