Weetjes over de Stoomboot

 

Over de enige echte Stoomboot

De naam van voormalig stoomschip "Hydrograaf" verandert elk jaar vanaf midden november tot 5 december in "De Stoomboot". Nadat Sinterklaas en de Pieten vanuit Spanje naar Nederland zijn gebracht vervult het schip een belangrijke rol in het Sinterklaasjournaal en de landelijke intocht.

Jaarlijks tournee

Op de data tussen de intocht en Pakjesavond is het schip jaarlijks exclusief beschikbaar voor Sinterklaas en gaat dan op tournee door Nederland. Kinderen worden in groepen rondgeleid door "De Stoomboot". Als eerst komen zo langs de kombuis waar Pieten bezig zijn pepernoten te bakken. Vervolgens lopen ze langs het pakjesruim waar inpakpieten druk bezig zijn om de cadeautjes in te pakken en te sorteren. Hierna ontmoeten ze Sinterklaas in zijn werkkamer. In de testkamer zijn Pieten bezig om speelgoed te testen. 

 

 

In Amsterdam werd, vanaf 1952, met de motorboot Spanje aangemeerd. De boot meerde af ter hoogte van de Sint Nicolaaskerk. Vanaf 1964 werden voor de landelijke intocht wisselende boten gebruikt, zoals in 1978 van de stoomboot: Hr.Ms. Zeefakkel A903.

In 1985 werd het stoomschip de Hydrograaf in dienst genomen. Deze Hydrograaf werd tot 2022 jaarlijks gebruikt als Pakjesboot 12, vanaf dat jaar veranderde zijn naam in De Stoomboot. De naamswijziging werd in de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal aangekondigd met dat de 'oude' Pakjesboot 12 gezonken zou zijn en Sinterklaas een nieuw schip zou krijgen. Omdat de Hydrograaf geen echte stoomboot meer is, maar vaart op een dieselmotor, wordt de rook uit de schoorsteen nagemaakt. Lang gebeurde dit met rookpotten maar sinds 2005 vallen deze onder de Wet wapens en munitie. Om die reden wordt er sindsdien een rookmachine gebruikt.

Sinds 1985 zijn er slechts vier jaren geweest waarin Sinterklaas niet met de Hydrograaf de zeereis naar Nederland maakte. In 1993 moest de ss Succes als Pakjesboot 13 invallen, in 2001 de ss Maria C als Pakjesboot 14 en in 2012 de Dilles als Stoomboot 0475. De aanleiding hiervan was te lage bruggen (1993 en 2001) of een te kleine sluis (2012). In 2019 ten slotte kon Sinterklaas zelfs helemaal niet per boot aankomen, omdat Apeldoorn, waar deze intocht plaatsvond, niet per boot bereikbaar was. 

 

 

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.